Behandlingar

Du som kommer till oss vet ju redan vart du har ont. Våra naprapater och sjukgymnaster kan däremot förklara i varför du har ont, behandla smärtan och göra en individuell vårdplan med behandlingsstrategi, för att du ska kunna leva smärtfritt framöver.

Naprapat

Jesper Sohlström

En naprapat behandlar besvär i de delar av kroppen som rör sig, det vill säga muskler och leder. Det kan vara stelheter, smärtor, obehag och så vidare. Olika behandlingstekniker används beroende på vad som orsakar besvären.


För oss här på NTC är det viktigt att ta reda på, och behandla, orsaken till att något besvärar. Orsaken är alltid olika på olika personer, och därför är det viktigt att både undersökningen och behandlingen blir individanpassad.


Ofta sitter inte grundorsaken till besvären där man just nu har sina besvär. ”Där du tror att det är, är det inte”. Målet är att få tillbaka rörlighet och funktion i hela kroppen.

Så går det till

Undersökning:


Vid första behandlingen går mycket av tiden åt att ta reda på varför besväret/-en har uppkommit. Naprapaten ställer frågor om till exempel hur länge, var, när, hur det är besvärligt.


Det görs också en hel del tester för att ta reda på så mycket som möjligt. Dels testas funktionen i det område som besvärar, till exempel ryggen, höften, skuldran etcetera, och dels undersöks och testas andra områden i kroppen som kan påverka det besvärande området. Testerna är också till för att utesluta allvarligare besvär.

Behandling:

Beroende på vad som har hittats vid undersökningen så används olika tekniker för att behandla besvären. Ofta är det en kombination av muskulär- och ledbehandling.


Den muskulära behandlingen kan bestå av tryck i krampande muskler, töjning/stretching, massage.Ledbehandlingen kan bestå av töjning, mobilisering eller manipulering av leder.


Behandlingen går ut på att få tillbaka normal rörlighet i leder och få musklerna att samarbeta bättre.

Hemövningar:

En viktig del av behandlingen är att göra övningar hemma. Ofta består hemövningarna av olika stretch-, rörelse- och/eller muskelaktiveringsövningar. Hemövningarna är till för att besvären skall minska så fort som möjligt

Kontakta Oss


Hör gärna av Dig om Du har några frågor eller funderingar, så återkommer vi inom kort.